Jakie zmiany muszą wprowadzić przedsiębiorcy w związku z nowym Rozporządzeniem o Ochronie Danych Osobowych? Czym w ogóle jest RODO i jakie są jego podstawowe pojęcia, cele i zasady? Odpowiedzi na te i wiele więcej pytań udzieli grono ekspertów z Kancelarii Bird & Bird Szepietowski i wspólnicy sp.k. na szkoleniu „Wdrożenie RODO – jak przejść suchą stopą?” już 29 sierpnia.

Prowadzący i prelegenci wydarzenia

Szkolenie zostanie poprowadzone przez grupę ekspertów z Kancelarii Bird&Bird Szepietowski i wspólnicy sp.k., m.in.: Izabelę Kowalczuk – Pakułę (radca prawny, szef praktyki ochrony prywatności i danych osobowych), Piotra Dynowskiego (radca prawny, partner, kieruje praktyką Własności Intelektualnej i Tech & Comms), Agnieszkę Sagan-Jeżowską (radca prawny, associate w zespole ochrony prywatności i danych osobowych oraz własności intelektualnej), Marię Guzewską (LL. M. – aplikant adwokacki, junior associate w zespole ochrony prywatności i danych osobowych oraz własności intelektualnej) oraz Mariana Giersza (associate w zespole ochrony prywatności i danych osobowych i TMT).

RODO – kilka słów o rozporządzeniu

Program szkolenia skupi się na omówieniu wszystkich najważniejszych kwestii związanych z wdrożeniem RODO – począwszy od omówienia najważniejszych jej założeń (m.in. cel wprowadzenia, sankcje grożące za naruszenie zasad), po nowe zdefiniowanie starych pojęć takich jak współadministrator, odbiorca danych, strona trzecia i dane osobowe, poprzez wyjaśnienie czym jest profilowanie i zautomatyzowane podejmowanie decyzji oraz jak skutecznie powierzyć przetwarzanie danych osobowych nie narażając firmy na nadmierną odpowiedzialność, kończąc na określeniu nowych obowiązków administratora danych oraz planów i projektów polskiej ustawy o ochronie danych osobowych oraz zaproponowanie praktycznych wskazówek jak przygotować się do wdrożenia RODO.

„Szkolenie z zakresu RODO to świetna okazja dla każdego przedsiębiorcy, które znacznie ułatwi wdrożenie zmian w firmie. Bogate merytorycznie spotkanie pomoże zapoznać przedsiębiorców z nowymi regulacjami prawnymi oraz podnieść ich wiedzę w tym zakresie.”- komentuje Tymon Zastrzeżyński, ekspert pozyczkaportal.pl.